A híres Boszporusz csatorna

Mettravel | 2021.10.03 | Utazás

Boszporusz. Egy csatorna. Mérhetetlen mennyiségű hömpölygő víz. Kristálytiszta tükre a lemenő napnak és sorolhatnánk azt a sok csodát, ami a Boszporuszra gondolva eszünkbe juthat. Közhelyes, de tényleg igaz, hogy a Boszporuszt látni kell. Ezekből a közhelyekből idézünk fel néhányat törökországi utazásunkról készült írásban. Ugye, velünk tartasz?!

A Boszporusz nem csak egy pipa Isztambul nevezetességeinek listáján. A Boszporusz csatorna ennél sokkal több. Létezett már akkor is, amikor még számtalan más isztambuli nevezetesség terve sem született meg a fejekben. A Boszporuszon végighajózva szinte kilométerenként más és más arcát mutatja Isztambul gigapoliszának. Ide értve persze a csatorna jobb és bal oldalát, azaz az európai és az ázsiai oldalát is. 

Régi Isztambul - Boszporusz

A Boszporusz története Isztambulban

A csatorna tulajdonképpen egy 31 kilométeres vízszoros. Kettészeli Isztambul városát és határvonala Európának és Ázsiának. Minden korban fontos szerep hárult rá. Stratégiai pontja volt birodalmaknak, békeidőben, évszázadtól függetlenül kereskedelmi ütőér volt, háborús időkben pedig a hadviseli célpontjává vált. Szépsége mellett tehát óriási politikia teherrel is meg kell osztozni. Nem csak kettészel egy várost és kontinenseket választ el egymástól, még a Boszporusz víze sem hömpölyöghet békében, mert mérhetetlen sokan ácsingóznak birtoklására. 
 
Fotó forrása: Collection of Maggie Land Blanck
A VIEW OF CONSTANTINOPLE FROM PERA 1881, publication unknown

Isztambul - Boszporusz - Ortaköy hajókázásA Boszporusz bal és jobb partja

A Boszporuszon hajókázva isztambul városa kilométerenként más arcát mutatja. Több negyed arcát lehet a vízről megismerni, belesni a domboldalak közé. Régi és újkori paloták tűnnek fel, néhol villák sorakoznak. a horizontot mecsetek kupolái és müezinek csúcsai törik meg, mintha lyukat vágnának az égbe. A Boszporuszon hajókázva egyik helyen még a történelmi Isztambult tárul elénk, a Galata toronnyal, a Szülejmani mecsettel, a Topkapi Palotával vagy épp a Dommabahce palotával. Megjelenik az Ortaköy, majd feltűnnek a régi kastélyok, villák és elfordulva a modern kori Isztambul giga-megapoliszának arca is ránkkacsint.
 
Fotó forrása : mettravel.hu - Mettravel Kft. 

A Boszporusz nappal és éjszaka 

Isztambulban akár egy hónapot is el lehetne tölteni és egy nap sem unatkozna senki. A Boszporusz maga megérne legalább 1-2 napot. Túlzás ezt állítani? Szerintünk ez nagyon igaz. Reggel, napözben, naplementekor és éjszakai is más érzés a Boszporuszon hajókázni. Más, ha csak Isztambul európai parjára figyelünk és az is más, ha csak az ázsiai partját nézzük. Egy finom meleg török tea mellett késő ősszel is más ez a hangulat mint egy meleg nyári napon. Elhaladni az esti fényekben csillogó Ortaköy mellett és áthaladni a vörösen izzó Boszporusz híd alatt egészen más, mint amikor ugyanezt nappal tesszük meg. Más, ha egy idegenvezető mesél nekünk a part nevezetességeiről és az is más, ha hajózás közben vacsorázunk egyet és élvezzük a török zene hangulatát, miközben a part több ezer lámpását bámuljuk. 
 
 
Fotó forrása : mettravel.hu - Mettravel Kft. 
 
 
A Boszporusz nem csak egy egyszerű szoros. Annál sokkal több. S ami az igazi különlegessége, hogy mindenki maga keresheti meg ebben a hömpölygő világban a maga szépségét. 
 
Tarts velünk legközelebb is. Blogunkat folytatjuk :-)
 
Ha értesítést szeretnék kapni új utazásainkról, akkor íratkozz fel hírlevelünkre >>>>> ITT <<<<<
 
Csodás napot kívánunk Neked :-)
 
Mettravel csapata 

Vissza a hírekhez