Hagia Sophia - Isztambul ékköve

Mettravel | 2021.10.03 | Utazás

Kopottas külső és szívet dobogtató belső környezet. Meglátni és megszeretni. Ez a Hagia Sophia. 

Isztambul tele van hihetetlen építészettel, történelemmel és ételekkel. A látványosságok közül az egyik, ami a városba látogatva kihagyhatatlan egy turistának, az a Hagia Sophia. Ezt a hatalmas, 1500 éves bizánci templomot/katedrálissá alakított mecsetet feltétlenül látni kell. 
 
Az Isztambul régi kerületében található katedrális könnyen megközelíthető a város bármely részéről. 
 
Hagia Sophia Isztambul belső
Mi az a Hagia Sophia?
 
A Hagia Sophia katedrális építésének története i.sz. 537-re nyúlik vissza, amikor Isztambul (akkori nevén Konstantinápoly) a középkori Bizánci Birodalom fővárosa volt. Az Hagia Sophia akkoriban mérnöki csoda volt, és egy ideig a világ legnagyobb épülete volt. Majdnem 1000 évig ez maradt a világ legnagyobb katedrálisa. 1453-ban Konstantinápoly városa az Oszmán Birodalom alá került, és a Hagia Sophiát mecsetté alakították (ekkor adták hozzá a négy iszlám minaretet is). Az épület nagy részét megőrizték, és 1935-ben Atatürk, a Török Köztársaság alapítója a mecsetet világi múzeummá alakította.
 
A Hagia Sophia múzeum ma az UNESCO Világörökség része, és évente több mint 3 millió látogatót vonz.
 
 
A Hagia Sophia látogatása
 
Mielőtt bemennél  a Hagia Sophiába, érdemes körbejárni az épületet kívülről, és jobban megnézni a hatalmas kupolát, a támpilléreket és a minareteket. Ezek mérete óriási. A Hagia Sophia területén megtekinthető a szultánok sírjai is, és itt van egy 3 kisebb kupolás épületből álló csoport, bonyolult iszlám motívumokkal és írásokkal. Hihetetlen érzés, amikor először belépsz ebbe a hatalmas épületbe, és átsétálsz ugyanazokon a csarnokokon, mint az elmúlt évszázadok császárai és szultánai. A légkör elég lélegzetelállító, és kicsit úgy éretheted magad, mint egy időutazó, akit az ókori történelem vesz körül.
 
 
 
A Hagia Sophia egyes apróbb részleteivel is fogunk még foglalkozni, ha érdekelnek az épület történetéhez kapcsolódó érdekességek, a falfestmények, az arany mozaikok meséi, akkor olvass bele következő blogunkba is. 
 
Addig is csodás napot kívánunk!
 
Mettravel csapata
 
 
 

Vissza a hírekhez